O nama

Shambala - Joga Centar Atman | Škola tradicionalne joge

Udruženje građana Shambala je samostalna nevladina, neprofitna i nepolitička organizacija, koja nije dio nikakvog vjerskog ili religijskog udruženja. Udruženje građana Shambala se bavi organiziranjem kurseva i seminara o svim ezoteričnim i alternativnim umijećima na području Bosne i Hercegovine, koje imaju za cilj razvoj i usavršavanje ljudskog bića na svim nivoima (fizičkom – fizičko zdravlje i mladost, mentalnom – razvijanje inteligencije i mentalnog potencijala, psihičkom – psihičko zdravlje i harmonija, duhovnom – razvijanje duhovnog potencijala).

Mnogi od nas smatramo da svijet u kojem živimo sa svom savremenom tehnologijom omogućava slobodu u svakom smislu te riječi! Konačno možemo sve reći, sve napisati, sve uraditi... A da li je to zaista tako? Koliko je ta sloboda, u suštini, samo privid koji nam je dat kako bismo se okrenuli od sebe ka tom divnom, novom svijetu velikih mogućnosti? Misleći da uživanjem u tome činimo dobro sebi, koliko zapravo zaboravljamo na sebe? Danas, u svijetu prezasićenom informacijama koje su često neutemeljene iskustvom, a koje nas bombarduju sa svih strana, teško je pronaći, u moru besmisla, mas medija, tv i internet uticaja, pravi, uistinu kvalitetan izvor znanja. Pri tome, još moramo biti i na oprezu i u stalnoj analizi svega ponuđenog: šta je istina, a šta manipulacija?, da li je i šta je od svega ponuđenog uistinu takvo kakvim se predstavlja?...itd.

Ovaj kratki osvrt na samo neke segmente današnjeg značaja ''informacije'' i instant znanja, mogao bi poslužiti kao uvod u kratku priču o našoj školi joge. U ovom tekstu nećete naći općenite stvari tipa šta je joga i koje je značenje samog pojma; ovdje takođe nećete pronaći priču o joginskoj tradiciji staroj više hiljada godina, barem to možete pronaći na milion i jednom internet sajtu; nemojte misliti ni da ćemo pričati o slučajevima ljudi koji su preko noći promijenili svoj život zahvaljujući jogi, a nećemo ni govoriti o prosvjetljenju koje nužno i opet preko noći dolazi kroz meditaciju! Ništa od toga! Promjene se ne dešavaju preko noći. Naprotiv, one zahtijevaju najprije čvrstu volju i želju za promjenom, potom rad na toj promjeni, a tek onda beneficije. Zato ćemo vam ovdje reći nekoliko ključnih stvari koje bi vam mogle pomoći u donošenju odluke i želje za boljim i kvalitenijim načinom života unutar općeg haosa.

Tradicionalna škola joge Shambala dio je Internacionalne Federacije joge i meditacije - ATMAN. Članice Atman Federacija postoje u više od 30 zemalja širom svijeta i sve slijede jedinstven sistem učenja i rada na sebi.

Ono što je bitno da naglasimo jeste to da ova škola joge nije vezana ni za jednu religiju konkretno, ali zato postoje velike mogućnosti da se vremenom, pitanje vašeg vlastitog vjerovanja, ma kako se opredijelili, kroz joginsku praksu, produbi i učvrsti.

U pitanju nije klasična škola, već Akademija koja ima stalnu tendenciju rasta, tako da se svake godine (a trenutno postoji 25 godina joge u okviru ove škole) uči nešto novo. Prakticiranje takozvane Hata joge (Hatha yoge), kod nas, podrazumijeva joginsku praksu kroz sistem čakri (sedam energetskih nivoa), a znanje o čakrama se sa svakim časom i svakom narednom godinom sve više produbljuje. Izučavanje sedam energetskih centara uveliko će nam otkriti mnogo toga o nama samima što će doprinijeti kvalitetnijem radu na riješavanju npr. zdravstvenih ili mentalnih i emocionalnih problema. Nauka o čakrama je zaista jedinstvena i predstavlja svojevrsno otkrovljenje pogotovo u današnjem načinu života. Postepeno izučavanje ove oblasti, uz savjete koje možete dobiti od instruktora instruktora, izuzetno je dojmljiv segment.

Pisani kursevi koje praktikanti dobivaju, uz temeljito objašnjavanje asana (joginskih vježbi) i joginskih tehnika, donose obilje korisnih informacija, lako primjenjivih u svakodnevnom životu. Shambala ne propagira nikakvu ideologiju, ali se zalaže za zdrav način života, postizanje balansa između fizičkog i duhovnog u čovjeku, zdravo i razgovijetno razmišljanje, zdravu ishranu. Mnogobrojne lekcije donose obilje znanja o vegetarijanstvu kao načinu ishrane predočavajući sve njegove beneficije. Jer, kao što reče slavni Osho: '' ...hrana te ne čini duhovnjakom, ali ako si duhovnjak, promijeniti će se tvoje navike vezane uz hranu.'' Joga ne treba da predstavlja samo postizanje fleksibilnosti tijela kroz tjelovježbu, što je nešto na čemu tim naših instruktora insistira, već ravnotežu tijela i duha. Svojevrsno, duboko analiziranje vlastitog tijela nakon prakticiranja svake asane ponaosob, predstavlja veoma bitan segment cijele prakse i to je jedna od bitnih stavki koju primjenjuje Shambala. Joga nije egzibicionizam, ma koliko mediji danas bili preplavljeni slikama izuzetno urađenih asana. Ona, naprotiv, i to učimo u ovoj školi, treba da, između ostalog, radi na postizanju unutrašnjeg mira i ljepote što će neizbježno doprinijeti i estetici vanjskog. Kada dakle, govorimo o jogi kakvu učimo u okviru joga škole Shambala, govorimo o svjesnom i razumnom nastojanju za što kvalitetnijim i ispunjenijim radom na sebi bez mistificiranja i podilaženja trendovskim zahtjevima one joge kakvu često možemo pronaći na Zapadu. Mnogo je škola i mnogo je učitelja, mnogo primamljivih slika koje svjedoče o tome da se poznate ličnosti sve više bave jogom, ali naša odluka za bavljenjem jogom treba da proizađe iz zahtjeva i želje vlastitog razuma i tijela. Upravo u okviru naše nastave, učimo stalno o povezanosti psihologije jedne ličnosti i tijela te ličnosti, o sinergiji jednog i drugog.

Vremenom ćete uvidjeti da ćete, pohađajući nastavu i prakticirajući jogu, pod budnom pažnjom jednog od naših instruktora, osjetiti promjene. Bit ćete iznenađeni kad vidite da možete učiniti nešto šta ste do skora smatrali nemogućim, ili da možete bez problema i sami izvesti neku asanu za koju ste pomislili da je nadrealna. Promjene ćete osjetiti i u poimanju svijeta kojim ste okruženi, promjene u načinu razmišljanja, stremljenjima...itd. Laganim, ali čvrstim koracima upoznavat ćete se postepeno sa moćima koje će vam donijeti transformacija kao jedan od osnovnih ciljeva bavljenja jogom. Transformacija na bolje, na svim nivoima našeg bića i našeg postojanja općenito, postat će nam vremenom primarni zadatak na čijem obavljanju ćemo sa uživanjem raditi. Jedan od najpoznatijih jogina Svami Šivanda je jednom istakao: ''Hata joga, onome ko je ispravno i dosljedno praktikuje, donosi izuzetno zdravlje, dugoživotnost, unutrašnju snagu i vitalnost. Za sve one koji je dosljedno praktikuju, hata joga predstavlja čudesni božanski dar koji omogućava uspjeh u svim aspektima života. Tijelo, psiha i misao su instrumenti koje praksom hata joge održavamo zdravim, snažnim i punima energije.”

Mnogi od nas se odlučuju za jogu usljed nekog unutarnjeg rastrojstva, nemira koji osjećaju, prevelikog izlaganja stresu, ali i radi fizičke kondicije, postizanja fleksibilnosti tijela, te često, radi proste znatiželje. Koji god razlog da ste izabrali kako biste krenuli na jogu, to je već prvi korak u želji da, konačno, posvetite vrijeme sebi i da uradite nešto dobro za sebe. Na raspolaganju će vam uvijek biti instruktor kojeg sami odaberete, a svako od njih ima višegodišnje iskustvo joginske prakse te će vam njihovi savjeti i pomoć uvijek biti od velike koristi. Nemojte imati predrasude o jogi već dopustite sebi da izgradite vlastito mišljenje zasnovano na vlastitom iskustvu... i uživajte u dobrobitima transformacije do koje će postepeno dolaziti.